Wednesday, 22 August 2012

.: SALAM AIDILFITRI :.

assalamualaikum...

walaupun dah hari raya kelima & terlambat utk aku ucapkan selamat hari raya, aku tetap nak ucap


rasa cam sedih je nak tinggal Ramadhan...rasa cam xbuat habis baik lagi ibadah2 aku time Ramadhan kali ni...

xpe, sekarang pun boleh tingkatkan lagi amalan ibadah kita...kan2?

tahun ni bizi sket...dahla aku ni pompuan bongsu, balik cuti raya lambat, nasib baik aku komplot ngn akak2 aku yg dh beranak pinak tuh suh buat dua tiga jenis kueh raya hantar kat keratong...hu~pastu, dah akhir2 Ramadhan dah sibuk ngn preparation nak raya, nasib baik tahun ni xjadi buat dodol...pastu time hari raya dah sibuk ngn tetamu 'berduyun2' dtg ke rumah...he3, padahal aku yg sibuk beraya rumah orang...yela, selagi diriku masih berstatus single, aku takkan lepaskan peluang keemasan ni utk jalan beraya bersama kawan2...peace!

aku igt nak post gambar2 kueh raya yg aku buat, nt la kalo ada masa ek!

raya ni kawan2 aku, kawan2 abang, abang2 ipar, abah dah busy tanyer aku, "ada orang special dtg umah x tahun ni? jannah bila lagi? tula, dulu ada orang nak ditolak..."

hurm, biarlah apa orang nak kata, mak je yg paham..."xpe, jannah kan blaja x abeh lagi, blaja dulu, nanti dah tiba masanyer yg sesuai, ada la tuh...Allah kan tahu apa yg sesuai utk hamba2Nya...yakin la dgn janji Allah 'perempuan yg baik dgn lelaki yg baik & lelaki yg baik dgn perempuan yg baik juga'..." he3...thanx mak!

kawan2 aku ramai yg dah kawen. hari ni pn ada yg kawen...ramai gak yg dh kenal2 dgn famili masing2...neway, barakallahu lakuma...Allah knows the best...diorang dah patut kawen, aku ni banyak lagi tanggungjawab yg perlu dilaksanakan...=)

aku pun kekadang malas nak pikir2 sgt pasal benda2 nih...jodoh nak dtg, dtg la...yg penting aku nak concentrate ngn study aku sekarang. (tapi kalo jodoh dtg time study, nak buat camane kan..he3) fokus aku sekarang nak study, sambil prepare ilmu dunia & akhirat sebanyak mungkin, ilmu rumahtangga, fardhu ain, disamping doa...kakak aku kate, doa tu pun satu usaha jugak, kekadang orang terlepas pandang bab doa2 nih...yg orang tahu, jodoh kena usaha...abah aku kata, nak carik suami kena carik yg betul2, bukan sekadar tangkap muat je, asal dapat je...jgn sebab orang dh bersuami, kita pn nak bersuami...nikah ni satu ibadah, kena bersungguh dlm beribadah...jgn sampai kita anggap sekadar adat...main ikut2 orang jek!

k la...nt aku sambung lagi ek! harini nak g raya lagi! umah kawan2, cikgu2 kat keratong nih...x abeh lagi!

~raya2 erat ukhwah~

assalamualaikum...

No comments:

Post a Comment