Sunday, 9 December 2012

.: TOK KENALI:.

Assalamualaikum Malaysia!

hari ni, tanggal 10/12/12 dengan ini aku nk isytiharkan bahawa aku telah berjaya menghabiskan baca buku bertajuk "Tok Kenali" sehingga tamat...alhamdulillah....

aku bukannya nak bangga, tapi nak naik kan semangat aku bahawa aku sebenarnya mampu utk habiskan segala buku2 aku dah beli sebelum2 ni! buku ni buku kedua yg pernah aku habiskan sampai tamat. buku pertama dulu "Kenapa Aku Memeluk Islam" atau disebut sbg MazaYakni...buku ni pn aku habiskan time kt UIA PJ dulu aka 3 tahun yg lepas. lepas2 tu memang aku tak pernah habiskan apa pn bahan bacaan aku pernah beli...

hurm, beli buku nombor 1, baca buku nak habiskan nombor 2...itulah aku...

sebab tu la kalo ada org tanye hobi apa? err...g kedai buku, beli buku, buat koleksi buku...bukannyer nak kata baca buku!hu~

mehla aku cite sikit pasal Tok Kenali ni...membebel je pandai...

actually aku sgt kagum dgn tok kenali ni...dia dari kecik ada sifat yg unik dari kanak2 lain. dia sgt cerdik, bersifat ingin tahu yg mendalam, suka mencari ilmu disamping sifat2 akhlak Islamiyah yg terpuji spt peramah, pandai jaga hati org, rendah diri, bersederhana...macam2 lg la,

pada umur 10 tahun beliau dh diambil kerja utk mengira hasil tanaman penduduk kampung. kt rumah, datuknya n ibunya yg didik beliau dgn ilmu agama...

umur belasan tahun dh pergi ke Makkah utk belajar agama! hebat x hebatnya beliau...6 bulan naik kapal nak sampai ke sana...berbekalkan restu ibunya n RM 22 sahaja...

kat sana beliau belajar dgn sheikh2 dengan tidak menggunakan sebarang buku utk mencatat. tipsnya, beliau minta izin dari tauke kedai buku utk menelaah buku2 di situ tanpa membelinya sebab xde duit...tauke kat situ bg sebab akhlaknya yg mulia & kesungguhan dia mencari ilmu. beliau sentiasa dahagakan ilmu...sampai satu ketika gurunya mengakui kehebatan ilmunya lebih dari pelajar2nya yg lain...

dah berpuluh2 tahun beliau belajar bahasa Arab & Quran kat sana, gurunya meninggal dunia & beliau pn pulang ke kampung utk berbakti utk tanah air...beliau buka pondok utk pelajar2nya. dari satu pondok sampai ke dua ratus pondok utk menempatkan pelajar2nya yg berasal dari pelbagai ceruk dunia...beliau menjadi masyhur di seluruh dunia...

sebab tula Kelantan dipanggil Serambi Makkah...sebab tok kenali yg menuntut ilmu kat Makkah & kembang luaskan ilmunya ke seluruh tanah Kelantan...

beliau pernah dilantik sbg org yg sgt penting & dipertanggungjawabkan utk monitor pembelajaran di Kelantan...

beliau sgt rendah diri, walaupun menjadi org yg terkenal...meninggal dunia kerana penyakit kaki yg dialaminya...time dia meninggal, rumahnya sgt ramai kerana dikunjungi pelajar2nya & dari seluruh negeri....
ni antara lukisan gambar tok kenali...dalam hidup beliau, pernah dua kali je ambil gambar...tu pn sebab pembesar2 yg mntk ambil gmbr bersama beliau...

huih...kalo nak cerita ka sini, memang x habis la....kalo nak tau lagi lanjut, bacalah buku tu! Tok Kenali, hasil tulisan Hayati Ridhwani, publisher PTS...

byk benda yg aku belajar dari kisah tok kenali ni...terutamanya dari segi menuntut ilmu, adab, sifat2 yg perlu ada, semangat...macam2 la...k jannah, selamat belajar!

best giler cerita ni!



Monday, 17 September 2012

.: KERJA DI KEDAI SPEK (part III) :.

assalamualaikum...!

kali ni aku nak kasi entry aku khas utk bagaimana nak buat spek...kalo hari tu aku cite yg aku kerja kat Siti & Mastura yg cawangan kecik kt kuantan perdana depan megamall kan...kalo korang nak tau, masa minggu last aku kerja kat situ, aku g jumpa bos...

'kak mas...'
'ha...nape?'
'erm............'(sambil tersipu2)
'nape? cakap je la...ha, xpe2, nanti cakap'
'ok2, kak mas...minggu ni kan minggu last sy kerja kat sini.....'
'pastu, so?'
'erm,..sy nak request something boleh?'
'ha, request apa?'
'sy nk duduk kerja kt HQ ni boleh? bukan apa, kat sini boleh potong spek...byk sket customer, boleh la sy belajar byk benda....boleh kak mas?'
'ow...igt kan nak request apa tadi...boleh je, kerja je la kat HQ ni minggu ni...'

YES!
gembira nyer aku xterkira...! aku gembira, tapi kak farah collegue aku yg merana kesedihan sebab aku kena tinggalkan dia kt S&M KP...hu~

k, m0h ler kita belajar camane nak buat spek.......~

mula2, kita letak frame yg customer pilih kat 'satu mesin' nih...mesin ni akan trace bentuk frame yg customer pilih. tapi ingat! trace ni utk full frame je. kalo utk frameless & semiframe, kita akan trace lens (org selalu sebut cermin) contoh yg kat frame yg customer pilih...ini lah alatnyer....
alat ni automatik punyer. once alat ni dh trace frame atau lens contoh, dia terus akan key in data utk PD frame. then kita just key in utk patients' PD, jenis frame, jenis lens & samada nak polish sekali atau x. mesin ni akan kira berapa decentration yg perlu...

ok, ini adalah focimeter. satu alat/instrument utk kita measure power lens yg kita nak potong. alat ni juga boleh digunakan utk check power spect yg dh siap...

camni la kita letak lens kat focimeter ni...then, kita tanda/mark titik tengah/optical center bagi lens ni...

after kita mark optical center lens tu, kita letak lens tu kat satu alat ni namanyer  . alat ni digunakan utk tengok decentration lens ni lepas kita tengok kat mesin tadi yg menunjukkan berapa mm kita kena gerakkan lens ni dari titik tengah tu...

kat dalam ni kita boleh lihat camane nak decenter kan lens tu ikut scale yg dah ada...

lepas kita dah siap decenter kan lens ni, kita chuck kan lens ni...kena pastikan chuck dia parallel dengan horizontal line yg kita mark kat atas lens...

pastu, kita letak lens yg dah di chuck tadi kt mesin tadi...alur chuck tu kena betul atas bawah, takut tercabut pulak kang...naye kena ganti lens lain...

ha...baru nampak sket...s0ri la, x sharp sgt...camera fon je kan...x mahal mane pn...=P

then, kita grind la....cover dia kena tutp time nak grind, nanti mercik2 pulak air dia...

ok, pastu siapla lens kita dipotong...utk full frame yg frame dia jenis plastik, boleh la terus masukkan lens dia muatkan kat frame dia. kalo terlebih besar saiz lens tu, kena 'retouch' sket lagi...kalo terlebih kecik, kena la guna lens lain...! huh~membazir...

utk fullframe yg frame dia jenis metal pulak, kena guna screwdriver utk bukak skru dia then masukkan lens n ketatkan balik skru tu...
senang je!
dah siap spek kita...ni incase kalo utk fullframe la...

kalo utk half frame & frameless, ada step tambahan.

dua2 jenis frame ni kena polish. just tekan je kat mesin tadi utk polish sekali lens tu...

then kita kena guna 2 mesin lagi utk siapkan step2 seterusnya...nt post seterusnya aku cite k!
assalamualaikum...=)


Saturday, 8 September 2012

.: BISKUT RAYA! :.

assalamualaikum...

sebenarnyer, dh lame sgt aku nak post pasal biskut raya ya aku buat, tapi x sempat2 nak post...dari hujung ramadhan hari tu lg...sekarang dh smpi nak dekat habis syawal dh..hu~

hari tu dh komplot ngn cik abang utk amek gmbr biskut raya yg aku buat guna kamera mahal dia....yela, kamera mahal kan...kalo xsedap pn nampak sedap....keh3,..tu la taktik nyer...

aku amek resepi ni kat http://hanamemories.blogspot.com/...kredit tu kak hana...resepi dia sedap, mudah utk diikuti dan kreatif! yela...aku ni kan anak bongsu pompuan, sape lagi yg kena buat biskut, tiada aku melainkan aku belaka...(padahal nak tebus dosa balik cuti raya lambat...) sian mak ngn abah...tertunggu2 anak dara bongsu kesayangannya balik rumah utk cuti raya....kakak2 yg lain dh beranak pinak kan....
teringat pulak satu kisah sahabat dulu, ada sorang sahabat ni nak pergi berperang, tapi Rasulullah tnyer samada beliau masih ada parens ke x. then, bila dia kata masih ada, Rasulullah suh beliau jaga parensnyer yg sudah tua...kisah ni memang kondisi sahabat tu lebih aula/utama utk berkhidmat dgn parensnyer...tapi jgn jadikan kisah ni alasan kita utk x berjuang utk tegakkan agama Allah ea, nak katanyer jgn la kita abaikan parens selagi mereka masih hidup....s0b3...

ok la, berbalik kpd kisah biskut raya aku ni...nak jimatkan masa aku buat biskut raya, aku suruh gak kakak2 aku yg dh kawen tu buat biskut raya gak. then, hantar kat rumah. jimat masa & tenaga aku buat biskut raya banyak jenis! tengkiu kakak2ku yg disayangi!memang maveles la korang nih!

okes, membebel pulak aku kat sini...jom la kita layan biskut raya yg aku buat nih!


  ni je la biskut raya hasil air tangan aku...nampak sedap kan??? (bukan hanya sebab kamera mahal ok!)


 ni biskut mazola aka biskut kacang. sedap!


 yg ni biskut crumphy chocolate ke apa ntah nama dia...aka biskut coklat la...atas dia tu ada chocolate rice & badam hancur...baru aku tau taktik nak senang tau bila biskut coklat dh masak tanpa smpai terhangit...antaranyer, kita letak la satu indicator utk lihat biskut tu dh masak. contohnyer letak badam. jadi, senang la kita lihat biskut tu dah masak ke belum dgn lihat kaler badam tuh!


 ni pulak aku xtau name dia...aku namakan biskut hantam. aku letak je bahan2 lebih yg ada..dalam dia ada badam. pastu letak coklat rice kat atas tu. jadik jugak kan! malas nak guna pencetak, aku buat free style je! mak suruh guna pencetak, tapi aku ni kan org seni! free style la lg best mak! he3...


lastly, biskut cornflakes...sedap! xtau nak kata biskut mana paling laku...sumenyer laku!

ok lah...sekat ni saje utk kali ni...lain kali share lg!
assalamualaikum...=)

Wednesday, 22 August 2012

.: SALAM AIDILFITRI :.

assalamualaikum...

walaupun dah hari raya kelima & terlambat utk aku ucapkan selamat hari raya, aku tetap nak ucap


rasa cam sedih je nak tinggal Ramadhan...rasa cam xbuat habis baik lagi ibadah2 aku time Ramadhan kali ni...

xpe, sekarang pun boleh tingkatkan lagi amalan ibadah kita...kan2?

tahun ni bizi sket...dahla aku ni pompuan bongsu, balik cuti raya lambat, nasib baik aku komplot ngn akak2 aku yg dh beranak pinak tuh suh buat dua tiga jenis kueh raya hantar kat keratong...hu~pastu, dah akhir2 Ramadhan dah sibuk ngn preparation nak raya, nasib baik tahun ni xjadi buat dodol...pastu time hari raya dah sibuk ngn tetamu 'berduyun2' dtg ke rumah...he3, padahal aku yg sibuk beraya rumah orang...yela, selagi diriku masih berstatus single, aku takkan lepaskan peluang keemasan ni utk jalan beraya bersama kawan2...peace!

aku igt nak post gambar2 kueh raya yg aku buat, nt la kalo ada masa ek!

raya ni kawan2 aku, kawan2 abang, abang2 ipar, abah dah busy tanyer aku, "ada orang special dtg umah x tahun ni? jannah bila lagi? tula, dulu ada orang nak ditolak..."

hurm, biarlah apa orang nak kata, mak je yg paham..."xpe, jannah kan blaja x abeh lagi, blaja dulu, nanti dah tiba masanyer yg sesuai, ada la tuh...Allah kan tahu apa yg sesuai utk hamba2Nya...yakin la dgn janji Allah 'perempuan yg baik dgn lelaki yg baik & lelaki yg baik dgn perempuan yg baik juga'..." he3...thanx mak!

kawan2 aku ramai yg dah kawen. hari ni pn ada yg kawen...ramai gak yg dh kenal2 dgn famili masing2...neway, barakallahu lakuma...Allah knows the best...diorang dah patut kawen, aku ni banyak lagi tanggungjawab yg perlu dilaksanakan...=)

aku pun kekadang malas nak pikir2 sgt pasal benda2 nih...jodoh nak dtg, dtg la...yg penting aku nak concentrate ngn study aku sekarang. (tapi kalo jodoh dtg time study, nak buat camane kan..he3) fokus aku sekarang nak study, sambil prepare ilmu dunia & akhirat sebanyak mungkin, ilmu rumahtangga, fardhu ain, disamping doa...kakak aku kate, doa tu pun satu usaha jugak, kekadang orang terlepas pandang bab doa2 nih...yg orang tahu, jodoh kena usaha...abah aku kata, nak carik suami kena carik yg betul2, bukan sekadar tangkap muat je, asal dapat je...jgn sebab orang dh bersuami, kita pn nak bersuami...nikah ni satu ibadah, kena bersungguh dlm beribadah...jgn sampai kita anggap sekadar adat...main ikut2 orang jek!

k la...nt aku sambung lagi ek! harini nak g raya lagi! umah kawan2, cikgu2 kat keratong nih...x abeh lagi!

~raya2 erat ukhwah~

assalamualaikum...

Tuesday, 14 August 2012

.: KERJA DI KEDAI SPEK (part II) :.

assalamualaikum...

ha...ritu aku dah janji nk cerita pasal camane aku kerja kat kedai spek Siti & Mastura kn? seperti pak cik kesayangan aku kata, "Janji Ditepati"...so, janji mesti ditepati! kan pak cik kesayanganku kan2...? kalo x ditepati, jadi la antara ciri2 orang munafik kan pak cik???=P

mula2 aku masuk kerja hari isnin 2hb 7 2012...same tarikh ngn optometrist baru kat kedai Siti & Mastura ni...optometrist baru a.k.a senior aku yg bru abeh blaja kat UIA nuh...walaupun x convo lagi, kerja datang bergolek...!!!

ni la yg dean kuliyyah aku pernah kata dlm majalah variasi, "graduan sains kesihatan bersekutu UIAM mendapat rebutan.." wah!!!memang mantop la graduan UIA! alhamdulillah, rejeki Allah la katakan...memang senior2 & lecturer2 aku selalu kata, "kamu jgn risau, insyaAllah kalo kamu grad, mahupun belum grad pn, kerja akan sentiasa datang kpd kamu...sebab profesion kamu ni memang dapat sambutan sekarang & peluang pekerjaan kamu luas dgn gaji basic RM 2500 ke RM 3000!!!" yg kamu perlu buat, sediakan diri dgn ilmu secukupnya & grad dgn tenang..."=)



ok, berbalik kpd cerita aku kerja kat kedai spek tuh, aku dah niat nak blaja kat kedai tuh...xkisah gaji brape...(sekarang dh abeh kerja, menyesal pulak ckp kt bos xkisah gaji sekecik mana..hu~) aku ni kalo dh cerita, xboleh nak berenti...

kat mana tadi ea..? ok, first day aku masuk kerja, my collegue tengok pelik kat aku...'pehal pulak budak yg haritu mintak kerja dtg sini balik nih...???' camtu la kot diorang bisik kat hati..hu~ aku terus ckp kat diorang, "err...kak mas mintak sy dtg hari ni...boleh start kerja hari ni," "ow, yeke...ok," yela, aku pun cuak jugak diorang camtu kan...aku pn letak la barang2 aku & tolong diorang buat pape yg patut....byk kali gak aku ckp kt diorang, "ada pape yg sy boleh tolong?" "nak tolong pape ke?" kenapa camni...? kenapa camtu...? apa ini...? apa itu...? mesti diorang pn x larat nak layan kerenah aku...hu~ mintak ampun kak farah, yani....

yela, aku tanye macam2 pn sebab aku nak blaja segala benda kat dalam kedai tuh, aku kan nak timba ilmu & pengalaman.....=) ada kata2 ulama' atau hadis mengatakan, "ilmu itu hikmah, ummat Islam perlu mencari hikmah (ilmu) itu walau di mana saja hikmah itu berada" ok yep! paham dah kenapa aku tnye macam2? bagus...

rakan sekerja aku ni bagus tau...sokmo pasang radio IKIM.fm kat kedai gituh...aku pernah tnye gak, "bos ke yg suruh pasang IKIM?" diorang kate, "x la, kitorang yg pasang sendiri..." wah....bagus x???pastu diorang sokmo mengaji, baca majalah2 islamik, al-ustaz la, solusi la,..memang class la diorang ni...kerja kat sini untung tau, dah la bos a.k.a kak mas sporting, x sombong, rakan sekerja yg best! rasa cam family far from home gituh...(aik..?same pulak cam tag line department optometry aku...)

bos aku suruh panggil dia kak mas je, dah la peramah, pemurah...hu~ bulan puasa ni je dia bagi 3 kotak kurma kat semua pekerja dia...tapi sampai sekarang, dah nak abeh Ramadhan ni pn aku x abeh kan lagi kurma2 tuh...hu~

minggu pertama aku kerja kat kedai tu, kedai kami pernah didatangi seorang mat saleh pompuan with her daughter...tetibe speaking pulak aku nih pesal...kalo mat saleh dari britain ke, US ke, boleh la lagi aku terima...nih tengok2, dari rusia weih...!!! orang rusia mane tau speking english...dah jadi macam itik ngn ayam dah kitorang nih...

aunty ni dtg kedai kitorang nak beli lens (atau nama lainnyer contact lens dlm erti kata opto nya...walaupun kitorang blaja, lens tu adalah kanta atau cermin spek!) dah la aunty ni first time nak pakai contact lens, pastu nak pakai yg bercolor yg boleh besar kan anak mata pulak tuh! plus solution contact lens tu dah agak lama la...weih, susah gak tau nak pakai contact lens yg besar tu, lagi2 pulak kalo bukaan mata a.k.a palpebral fissure kecik macam mata aunty tuh!

hu~ merana aku ajar aunty nih, nak2 pulak collegue2 aku main tolak2 aku je suh cakap ngn aunty ni...aku kena la buat demo kat aunty ni sebab ni first time dia pakai contact lens...alhamdulillah la aku pernah la pakai contact lens kat lab Clinical Optometry sebab nak induce power mata bagi sape2 yg xde power...hu~ credit to Bro Afzam!!!tapi dalam hati aku kata 'nape la aunty ni dtg kat kedai aku, dtg kedai lain kan boleh...'

hu~ tapi, semua tu ada hikmahnyer...boleh aku praktik kan apa yg aku blaja sambil tingkatkan speaking aku, walaupun x masuk lagi subjek contact lens tuh...sem depan kot,..xpe2, pendedahan awal...neway, credit to Allah jugek!!! sebab letakkan aku di tempat itu & aku tahu, Dia pasti takdirkan yg terbaik buat hambaNya... =)

ok la, nanti aku cerita lagi pengalaman aku kat kedai spek, k!
assalamualaikum...




Friday, 10 August 2012

.: CUTI 2 BULAN (part III) :.

assalamualaikum...i'm back!

kali ni nak sambung balik cerita cuti 2 bulan aku yg xbrape nk pendek, xbrape nk panjang ni...sebenarnyer, baru aku perasan, kalo kita manfaatkan betul2 cuti yg kita ada, byk benda kita boleh buat...betullah kata2 Rasulullah:

"terdapat dua nikmat yg sering dilupakan oleh manusia, iaitu nikmat kesihatan & nikmat masa lapang"

jadi, gunakanlah masa yg Allah bg kat kita sebaiknyer, nanti Allah tanya kita kat akhirat tentang masa yg telah kita gunakan..."si fulan binti si fulanah...apa yg kamu telah lakukan terhadap masa yg aku telah berikan...?!?" ha...apa nak jawab? x ke gagap kita kang nanti kalo xde alasan nak bagi....

hari tu lepas program pasal muslimah muda, malam tu kitorang tido kat rumah sorang sahabat ni...rumah dia best giler...rumah kampung, pokok bunga banyak, mandi guna air kolah...ada kucing jiran yg comel giler, kat depan rumah ada kebun koko yg byk & rendang, keliling rumah ada herba2 yg boleh di petik & di makan begitu sahaja...memang best! tQ kak furaa...!!!

nak ceritanyer, mlm tu sempat kitorang wt usrah jap, peringatan utk diri masing2...pagi esok kitorang masak sendiri...masak sesama...walaupun orang kata pompuan ni susah nak kongsi dapur, tapi boleh je! time buat aktiviti bersama la baru kita kenal camane sahabat kita tuh.. tu la ukhwah namenyer...aku ada dgr, kalo kita nak tau perangai sahabat kita tuh, ada beberapa perkara yg kita boleh buat bersama; travel, makan, tido...hu....cam tu la baru mantap ukhwah,..kan2...?

yg klakar nyer, kat rumah tuh ada maggi je, sebab rumah tu agak lama ditinggalkan...aku puaslah kata, "maggi xbaik utk kesihatan...byk preservative yg xbaik utk otak kita...xpayah la makan...lagi pn sy pening la kalo makan benda yg banyak MSG ni..." pastu, diorang pn terima je la nasihat aku...kitorang masak je ngn apa yg ada...kitorang buat 'maggi goreng perencah sendiri'...pastu aku nampak ada stock tom yam dlm peti..

gambar hiasan jer..keh3...

ha...tetibe dpt idea! kitorang buatla 'maggi goreng tom yam'....

masak punyer masak, sekali kitorang terpikir, x ke perencah tom yam pn guna bahan segera yg tinggi ngn presevative & seterusnya x baik utk kesihatan...hu~~~ sekali same je da ngn kitorang guna perencah maggi tuh~

dah kol 8pg tuh, kitorang pn bergegas ke tempat yg kitorang nk tuju~selamat tinggal rumah kak fura yg best~

petang tuh kitorang pn bersurai menuju ke tempat hala tuju masing2...aku bergerak ke UIA utk amek short sem...walaupun x start lg pn...lecturer aku selamba je ckp, "eh jannah, sy igt short sem start next week, sy ni pn kat kampung lg...kita start class next week je la eh," hu...~ sir...seminggu lagi sir!?! apa aku nak buat kt kuantan ni seminggu? terperap kt bilik???oh, no la...no no no...

nak tau aku buat ape? tgok la sambungan cerita cuti 2 bulan aku ni kat entry aku pasal aku kerja part time kat satu kedai nih! nak tau kedai pe? kita layan .: KERJA DI KEDAI CERMIN MATA :.

nanti aku sambung lg cerita aku pasal aku jadi sukarelawan SUKMA deh...best!
c u!

Thursday, 9 August 2012

.: HARI LAST KERJA :.

assalamualaikum...

hari ni hari last aku kerja....~
huwaaa....sedey nyer,...xtau nape rase berat sgt hati nk tinggalkan siti mastura...kalo aku x pikir tentang kewajipan aku sbg seorang anak, nak je aku kerja sampai 17hb...hu~ dah la raya 19hb...x ke kelam kabut nak wt preparation raya sehari je...!?!

jadiknyer, aku pn wt keputusan nak berenti kerja 17hb....selamat tinggal rakan2 sekerja ku+akak2 praktikal ku+optometrist ku+BOSku...! s0b...s0b...s0b...

jgn sedey ye k0rang...(eh, sape yg sedey ni...?) ni hadiah terakhir aku buat kalian~



hu~ terima lah hadiah coklat yg x seberapa ni...amek sorang satu, jgn berebut tau!
k, da~ nk g kerja dah...~the last day is not the last end~