Monday, 17 September 2012

.: KERJA DI KEDAI SPEK (part III) :.

assalamualaikum...!

kali ni aku nak kasi entry aku khas utk bagaimana nak buat spek...kalo hari tu aku cite yg aku kerja kat Siti & Mastura yg cawangan kecik kt kuantan perdana depan megamall kan...kalo korang nak tau, masa minggu last aku kerja kat situ, aku g jumpa bos...

'kak mas...'
'ha...nape?'
'erm............'(sambil tersipu2)
'nape? cakap je la...ha, xpe2, nanti cakap'
'ok2, kak mas...minggu ni kan minggu last sy kerja kat sini.....'
'pastu, so?'
'erm,..sy nak request something boleh?'
'ha, request apa?'
'sy nk duduk kerja kt HQ ni boleh? bukan apa, kat sini boleh potong spek...byk sket customer, boleh la sy belajar byk benda....boleh kak mas?'
'ow...igt kan nak request apa tadi...boleh je, kerja je la kat HQ ni minggu ni...'

YES!
gembira nyer aku xterkira...! aku gembira, tapi kak farah collegue aku yg merana kesedihan sebab aku kena tinggalkan dia kt S&M KP...hu~

k, m0h ler kita belajar camane nak buat spek.......~

mula2, kita letak frame yg customer pilih kat 'satu mesin' nih...mesin ni akan trace bentuk frame yg customer pilih. tapi ingat! trace ni utk full frame je. kalo utk frameless & semiframe, kita akan trace lens (org selalu sebut cermin) contoh yg kat frame yg customer pilih...ini lah alatnyer....
alat ni automatik punyer. once alat ni dh trace frame atau lens contoh, dia terus akan key in data utk PD frame. then kita just key in utk patients' PD, jenis frame, jenis lens & samada nak polish sekali atau x. mesin ni akan kira berapa decentration yg perlu...

ok, ini adalah focimeter. satu alat/instrument utk kita measure power lens yg kita nak potong. alat ni juga boleh digunakan utk check power spect yg dh siap...

camni la kita letak lens kat focimeter ni...then, kita tanda/mark titik tengah/optical center bagi lens ni...

after kita mark optical center lens tu, kita letak lens tu kat satu alat ni namanyer  . alat ni digunakan utk tengok decentration lens ni lepas kita tengok kat mesin tadi yg menunjukkan berapa mm kita kena gerakkan lens ni dari titik tengah tu...

kat dalam ni kita boleh lihat camane nak decenter kan lens tu ikut scale yg dah ada...

lepas kita dah siap decenter kan lens ni, kita chuck kan lens ni...kena pastikan chuck dia parallel dengan horizontal line yg kita mark kat atas lens...

pastu, kita letak lens yg dah di chuck tadi kt mesin tadi...alur chuck tu kena betul atas bawah, takut tercabut pulak kang...naye kena ganti lens lain...

ha...baru nampak sket...s0ri la, x sharp sgt...camera fon je kan...x mahal mane pn...=P

then, kita grind la....cover dia kena tutp time nak grind, nanti mercik2 pulak air dia...

ok, pastu siapla lens kita dipotong...utk full frame yg frame dia jenis plastik, boleh la terus masukkan lens dia muatkan kat frame dia. kalo terlebih besar saiz lens tu, kena 'retouch' sket lagi...kalo terlebih kecik, kena la guna lens lain...! huh~membazir...

utk fullframe yg frame dia jenis metal pulak, kena guna screwdriver utk bukak skru dia then masukkan lens n ketatkan balik skru tu...
senang je!
dah siap spek kita...ni incase kalo utk fullframe la...

kalo utk half frame & frameless, ada step tambahan.

dua2 jenis frame ni kena polish. just tekan je kat mesin tadi utk polish sekali lens tu...

then kita kena guna 2 mesin lagi utk siapkan step2 seterusnya...nt post seterusnya aku cite k!
assalamualaikum...=)


Saturday, 8 September 2012

.: BISKUT RAYA! :.

assalamualaikum...

sebenarnyer, dh lame sgt aku nak post pasal biskut raya ya aku buat, tapi x sempat2 nak post...dari hujung ramadhan hari tu lg...sekarang dh smpi nak dekat habis syawal dh..hu~

hari tu dh komplot ngn cik abang utk amek gmbr biskut raya yg aku buat guna kamera mahal dia....yela, kamera mahal kan...kalo xsedap pn nampak sedap....keh3,..tu la taktik nyer...

aku amek resepi ni kat http://hanamemories.blogspot.com/...kredit tu kak hana...resepi dia sedap, mudah utk diikuti dan kreatif! yela...aku ni kan anak bongsu pompuan, sape lagi yg kena buat biskut, tiada aku melainkan aku belaka...(padahal nak tebus dosa balik cuti raya lambat...) sian mak ngn abah...tertunggu2 anak dara bongsu kesayangannya balik rumah utk cuti raya....kakak2 yg lain dh beranak pinak kan....
teringat pulak satu kisah sahabat dulu, ada sorang sahabat ni nak pergi berperang, tapi Rasulullah tnyer samada beliau masih ada parens ke x. then, bila dia kata masih ada, Rasulullah suh beliau jaga parensnyer yg sudah tua...kisah ni memang kondisi sahabat tu lebih aula/utama utk berkhidmat dgn parensnyer...tapi jgn jadikan kisah ni alasan kita utk x berjuang utk tegakkan agama Allah ea, nak katanyer jgn la kita abaikan parens selagi mereka masih hidup....s0b3...

ok la, berbalik kpd kisah biskut raya aku ni...nak jimatkan masa aku buat biskut raya, aku suruh gak kakak2 aku yg dh kawen tu buat biskut raya gak. then, hantar kat rumah. jimat masa & tenaga aku buat biskut raya banyak jenis! tengkiu kakak2ku yg disayangi!memang maveles la korang nih!

okes, membebel pulak aku kat sini...jom la kita layan biskut raya yg aku buat nih!


  ni je la biskut raya hasil air tangan aku...nampak sedap kan??? (bukan hanya sebab kamera mahal ok!)


 ni biskut mazola aka biskut kacang. sedap!


 yg ni biskut crumphy chocolate ke apa ntah nama dia...aka biskut coklat la...atas dia tu ada chocolate rice & badam hancur...baru aku tau taktik nak senang tau bila biskut coklat dh masak tanpa smpai terhangit...antaranyer, kita letak la satu indicator utk lihat biskut tu dh masak. contohnyer letak badam. jadi, senang la kita lihat biskut tu dah masak ke belum dgn lihat kaler badam tuh!


 ni pulak aku xtau name dia...aku namakan biskut hantam. aku letak je bahan2 lebih yg ada..dalam dia ada badam. pastu letak coklat rice kat atas tu. jadik jugak kan! malas nak guna pencetak, aku buat free style je! mak suruh guna pencetak, tapi aku ni kan org seni! free style la lg best mak! he3...


lastly, biskut cornflakes...sedap! xtau nak kata biskut mana paling laku...sumenyer laku!

ok lah...sekat ni saje utk kali ni...lain kali share lg!
assalamualaikum...=)