Wednesday, 22 August 2012

.: SALAM AIDILFITRI :.

assalamualaikum...

walaupun dah hari raya kelima & terlambat utk aku ucapkan selamat hari raya, aku tetap nak ucap


rasa cam sedih je nak tinggal Ramadhan...rasa cam xbuat habis baik lagi ibadah2 aku time Ramadhan kali ni...

xpe, sekarang pun boleh tingkatkan lagi amalan ibadah kita...kan2?

tahun ni bizi sket...dahla aku ni pompuan bongsu, balik cuti raya lambat, nasib baik aku komplot ngn akak2 aku yg dh beranak pinak tuh suh buat dua tiga jenis kueh raya hantar kat keratong...hu~pastu, dah akhir2 Ramadhan dah sibuk ngn preparation nak raya, nasib baik tahun ni xjadi buat dodol...pastu time hari raya dah sibuk ngn tetamu 'berduyun2' dtg ke rumah...he3, padahal aku yg sibuk beraya rumah orang...yela, selagi diriku masih berstatus single, aku takkan lepaskan peluang keemasan ni utk jalan beraya bersama kawan2...peace!

aku igt nak post gambar2 kueh raya yg aku buat, nt la kalo ada masa ek!

raya ni kawan2 aku, kawan2 abang, abang2 ipar, abah dah busy tanyer aku, "ada orang special dtg umah x tahun ni? jannah bila lagi? tula, dulu ada orang nak ditolak..."

hurm, biarlah apa orang nak kata, mak je yg paham..."xpe, jannah kan blaja x abeh lagi, blaja dulu, nanti dah tiba masanyer yg sesuai, ada la tuh...Allah kan tahu apa yg sesuai utk hamba2Nya...yakin la dgn janji Allah 'perempuan yg baik dgn lelaki yg baik & lelaki yg baik dgn perempuan yg baik juga'..." he3...thanx mak!

kawan2 aku ramai yg dah kawen. hari ni pn ada yg kawen...ramai gak yg dh kenal2 dgn famili masing2...neway, barakallahu lakuma...Allah knows the best...diorang dah patut kawen, aku ni banyak lagi tanggungjawab yg perlu dilaksanakan...=)

aku pun kekadang malas nak pikir2 sgt pasal benda2 nih...jodoh nak dtg, dtg la...yg penting aku nak concentrate ngn study aku sekarang. (tapi kalo jodoh dtg time study, nak buat camane kan..he3) fokus aku sekarang nak study, sambil prepare ilmu dunia & akhirat sebanyak mungkin, ilmu rumahtangga, fardhu ain, disamping doa...kakak aku kate, doa tu pun satu usaha jugak, kekadang orang terlepas pandang bab doa2 nih...yg orang tahu, jodoh kena usaha...abah aku kata, nak carik suami kena carik yg betul2, bukan sekadar tangkap muat je, asal dapat je...jgn sebab orang dh bersuami, kita pn nak bersuami...nikah ni satu ibadah, kena bersungguh dlm beribadah...jgn sampai kita anggap sekadar adat...main ikut2 orang jek!

k la...nt aku sambung lagi ek! harini nak g raya lagi! umah kawan2, cikgu2 kat keratong nih...x abeh lagi!

~raya2 erat ukhwah~

assalamualaikum...

Tuesday, 14 August 2012

.: KERJA DI KEDAI SPEK (part II) :.

assalamualaikum...

ha...ritu aku dah janji nk cerita pasal camane aku kerja kat kedai spek Siti & Mastura kn? seperti pak cik kesayangan aku kata, "Janji Ditepati"...so, janji mesti ditepati! kan pak cik kesayanganku kan2...? kalo x ditepati, jadi la antara ciri2 orang munafik kan pak cik???=P

mula2 aku masuk kerja hari isnin 2hb 7 2012...same tarikh ngn optometrist baru kat kedai Siti & Mastura ni...optometrist baru a.k.a senior aku yg bru abeh blaja kat UIA nuh...walaupun x convo lagi, kerja datang bergolek...!!!

ni la yg dean kuliyyah aku pernah kata dlm majalah variasi, "graduan sains kesihatan bersekutu UIAM mendapat rebutan.." wah!!!memang mantop la graduan UIA! alhamdulillah, rejeki Allah la katakan...memang senior2 & lecturer2 aku selalu kata, "kamu jgn risau, insyaAllah kalo kamu grad, mahupun belum grad pn, kerja akan sentiasa datang kpd kamu...sebab profesion kamu ni memang dapat sambutan sekarang & peluang pekerjaan kamu luas dgn gaji basic RM 2500 ke RM 3000!!!" yg kamu perlu buat, sediakan diri dgn ilmu secukupnya & grad dgn tenang..."=)



ok, berbalik kpd cerita aku kerja kat kedai spek tuh, aku dah niat nak blaja kat kedai tuh...xkisah gaji brape...(sekarang dh abeh kerja, menyesal pulak ckp kt bos xkisah gaji sekecik mana..hu~) aku ni kalo dh cerita, xboleh nak berenti...

kat mana tadi ea..? ok, first day aku masuk kerja, my collegue tengok pelik kat aku...'pehal pulak budak yg haritu mintak kerja dtg sini balik nih...???' camtu la kot diorang bisik kat hati..hu~ aku terus ckp kat diorang, "err...kak mas mintak sy dtg hari ni...boleh start kerja hari ni," "ow, yeke...ok," yela, aku pun cuak jugak diorang camtu kan...aku pn letak la barang2 aku & tolong diorang buat pape yg patut....byk kali gak aku ckp kt diorang, "ada pape yg sy boleh tolong?" "nak tolong pape ke?" kenapa camni...? kenapa camtu...? apa ini...? apa itu...? mesti diorang pn x larat nak layan kerenah aku...hu~ mintak ampun kak farah, yani....

yela, aku tanye macam2 pn sebab aku nak blaja segala benda kat dalam kedai tuh, aku kan nak timba ilmu & pengalaman.....=) ada kata2 ulama' atau hadis mengatakan, "ilmu itu hikmah, ummat Islam perlu mencari hikmah (ilmu) itu walau di mana saja hikmah itu berada" ok yep! paham dah kenapa aku tnye macam2? bagus...

rakan sekerja aku ni bagus tau...sokmo pasang radio IKIM.fm kat kedai gituh...aku pernah tnye gak, "bos ke yg suruh pasang IKIM?" diorang kate, "x la, kitorang yg pasang sendiri..." wah....bagus x???pastu diorang sokmo mengaji, baca majalah2 islamik, al-ustaz la, solusi la,..memang class la diorang ni...kerja kat sini untung tau, dah la bos a.k.a kak mas sporting, x sombong, rakan sekerja yg best! rasa cam family far from home gituh...(aik..?same pulak cam tag line department optometry aku...)

bos aku suruh panggil dia kak mas je, dah la peramah, pemurah...hu~ bulan puasa ni je dia bagi 3 kotak kurma kat semua pekerja dia...tapi sampai sekarang, dah nak abeh Ramadhan ni pn aku x abeh kan lagi kurma2 tuh...hu~

minggu pertama aku kerja kat kedai tu, kedai kami pernah didatangi seorang mat saleh pompuan with her daughter...tetibe speaking pulak aku nih pesal...kalo mat saleh dari britain ke, US ke, boleh la lagi aku terima...nih tengok2, dari rusia weih...!!! orang rusia mane tau speking english...dah jadi macam itik ngn ayam dah kitorang nih...

aunty ni dtg kedai kitorang nak beli lens (atau nama lainnyer contact lens dlm erti kata opto nya...walaupun kitorang blaja, lens tu adalah kanta atau cermin spek!) dah la aunty ni first time nak pakai contact lens, pastu nak pakai yg bercolor yg boleh besar kan anak mata pulak tuh! plus solution contact lens tu dah agak lama la...weih, susah gak tau nak pakai contact lens yg besar tu, lagi2 pulak kalo bukaan mata a.k.a palpebral fissure kecik macam mata aunty tuh!

hu~ merana aku ajar aunty nih, nak2 pulak collegue2 aku main tolak2 aku je suh cakap ngn aunty ni...aku kena la buat demo kat aunty ni sebab ni first time dia pakai contact lens...alhamdulillah la aku pernah la pakai contact lens kat lab Clinical Optometry sebab nak induce power mata bagi sape2 yg xde power...hu~ credit to Bro Afzam!!!tapi dalam hati aku kata 'nape la aunty ni dtg kat kedai aku, dtg kedai lain kan boleh...'

hu~ tapi, semua tu ada hikmahnyer...boleh aku praktik kan apa yg aku blaja sambil tingkatkan speaking aku, walaupun x masuk lagi subjek contact lens tuh...sem depan kot,..xpe2, pendedahan awal...neway, credit to Allah jugek!!! sebab letakkan aku di tempat itu & aku tahu, Dia pasti takdirkan yg terbaik buat hambaNya... =)

ok la, nanti aku cerita lagi pengalaman aku kat kedai spek, k!
assalamualaikum...




Friday, 10 August 2012

.: CUTI 2 BULAN (part III) :.

assalamualaikum...i'm back!

kali ni nak sambung balik cerita cuti 2 bulan aku yg xbrape nk pendek, xbrape nk panjang ni...sebenarnyer, baru aku perasan, kalo kita manfaatkan betul2 cuti yg kita ada, byk benda kita boleh buat...betullah kata2 Rasulullah:

"terdapat dua nikmat yg sering dilupakan oleh manusia, iaitu nikmat kesihatan & nikmat masa lapang"

jadi, gunakanlah masa yg Allah bg kat kita sebaiknyer, nanti Allah tanya kita kat akhirat tentang masa yg telah kita gunakan..."si fulan binti si fulanah...apa yg kamu telah lakukan terhadap masa yg aku telah berikan...?!?" ha...apa nak jawab? x ke gagap kita kang nanti kalo xde alasan nak bagi....

hari tu lepas program pasal muslimah muda, malam tu kitorang tido kat rumah sorang sahabat ni...rumah dia best giler...rumah kampung, pokok bunga banyak, mandi guna air kolah...ada kucing jiran yg comel giler, kat depan rumah ada kebun koko yg byk & rendang, keliling rumah ada herba2 yg boleh di petik & di makan begitu sahaja...memang best! tQ kak furaa...!!!

nak ceritanyer, mlm tu sempat kitorang wt usrah jap, peringatan utk diri masing2...pagi esok kitorang masak sendiri...masak sesama...walaupun orang kata pompuan ni susah nak kongsi dapur, tapi boleh je! time buat aktiviti bersama la baru kita kenal camane sahabat kita tuh.. tu la ukhwah namenyer...aku ada dgr, kalo kita nak tau perangai sahabat kita tuh, ada beberapa perkara yg kita boleh buat bersama; travel, makan, tido...hu....cam tu la baru mantap ukhwah,..kan2...?

yg klakar nyer, kat rumah tuh ada maggi je, sebab rumah tu agak lama ditinggalkan...aku puaslah kata, "maggi xbaik utk kesihatan...byk preservative yg xbaik utk otak kita...xpayah la makan...lagi pn sy pening la kalo makan benda yg banyak MSG ni..." pastu, diorang pn terima je la nasihat aku...kitorang masak je ngn apa yg ada...kitorang buat 'maggi goreng perencah sendiri'...pastu aku nampak ada stock tom yam dlm peti..

gambar hiasan jer..keh3...

ha...tetibe dpt idea! kitorang buatla 'maggi goreng tom yam'....

masak punyer masak, sekali kitorang terpikir, x ke perencah tom yam pn guna bahan segera yg tinggi ngn presevative & seterusnya x baik utk kesihatan...hu~~~ sekali same je da ngn kitorang guna perencah maggi tuh~

dah kol 8pg tuh, kitorang pn bergegas ke tempat yg kitorang nk tuju~selamat tinggal rumah kak fura yg best~

petang tuh kitorang pn bersurai menuju ke tempat hala tuju masing2...aku bergerak ke UIA utk amek short sem...walaupun x start lg pn...lecturer aku selamba je ckp, "eh jannah, sy igt short sem start next week, sy ni pn kat kampung lg...kita start class next week je la eh," hu...~ sir...seminggu lagi sir!?! apa aku nak buat kt kuantan ni seminggu? terperap kt bilik???oh, no la...no no no...

nak tau aku buat ape? tgok la sambungan cerita cuti 2 bulan aku ni kat entry aku pasal aku kerja part time kat satu kedai nih! nak tau kedai pe? kita layan .: KERJA DI KEDAI CERMIN MATA :.

nanti aku sambung lg cerita aku pasal aku jadi sukarelawan SUKMA deh...best!
c u!

Thursday, 9 August 2012

.: HARI LAST KERJA :.

assalamualaikum...

hari ni hari last aku kerja....~
huwaaa....sedey nyer,...xtau nape rase berat sgt hati nk tinggalkan siti mastura...kalo aku x pikir tentang kewajipan aku sbg seorang anak, nak je aku kerja sampai 17hb...hu~ dah la raya 19hb...x ke kelam kabut nak wt preparation raya sehari je...!?!

jadiknyer, aku pn wt keputusan nak berenti kerja 17hb....selamat tinggal rakan2 sekerja ku+akak2 praktikal ku+optometrist ku+BOSku...! s0b...s0b...s0b...

jgn sedey ye k0rang...(eh, sape yg sedey ni...?) ni hadiah terakhir aku buat kalian~



hu~ terima lah hadiah coklat yg x seberapa ni...amek sorang satu, jgn berebut tau!
k, da~ nk g kerja dah...~the last day is not the last end~

Saturday, 4 August 2012

.: KERJA DI KEDAI SPEK (part 1) :.

assalamualaikum...

kali ni aku nk wt entry special pasal pengalaman aku bekerja di kedai cermin mata time cuti sem nih...
dah namanya budak OPTOMETRY kn...mesti la nk carik pengalaman kerja yg berkaitan dgn profession kita...

nk dijadikan cerita, time seminggu sebelum aku start short sem, aku dah ada kt kuantan dah...yela, org xleh dok lame2 kt rumah...selagi x kawen, xlekat la aku kt rumah...patutnyer minggu tu dah start short sem dah, tpi lecturer aku kate nak start minggu depannyer...aku pun ikut jela..hm, bagus jugak! xde la aku kelam kabut sgt...at least boleh la tarik nafas sket sebelum nak start kelas...

aku pn g la usha2 kedai spek kat kuantan ni...dah lama gak aku buat kerja usha mengusha kerja ni sebenarnyer...dari start sem sebelum ni lg...sebab aku dah tau dah yg aku ada short sem...jadinyer, utk mengelakkan keboringan melanda diri, baik aku g carik keje...! keh3,,,

aku igt lagi, hari tu hari khamis...aku jalan ngn kawan aku sorang ni kt ECM...kononnyer nak carik kerja kat situ walaupun aku dah tergerak hati nk g try carik kerja kt Optometris Siti & Mastura hasil usha2 aku sejak sem 2 nih...kedai tuh kt depan megamall kuantan...punyer besar sign board dia kt atas bangunan tuh...kalo korang lalu2 situ xpasan gak xtau la...xtau nape aku dapat rasakan pemilik kedai ni bagus, pekerja dia pn bagus...dah lama aku rasa camtu tiap kali lalu & tengok kedai ni...ni ekspresi first aku je la...=)


ni la kedai cermin mata tempat aku kerja...peace! =)

berbalik time aku g jalan kat ECM, aku terserempak ngn sorang akak 4th year yg baru grad kt surau dia...kak fiza namenyer...kitorang pn ape lg, sembang sakan ler nampaknyer....senior-junior kamcing la katakan....(cam tagline opto: family far from home..) hu~

aku ckp la yg aku nak carik kerja part time kt kuantan nih, dia kata..'ha..bagus la...cube la try kerja kat Siti & Mastura Optometrist..kat situ bagus..bos dia pn baik, bos dia salah sorang supervisor kt UIA gak...shahril 4th year yg baru grad ni pn dpt kerja kat situ...nt bulan 8 ada dua org 3rd year akan praktikal kat kedai tu...'

wow...ni dah macam satu petunjuk yg baik ni...sume family UIA ada kat situ, best giler!

aku pn apa lagi, g la terus ke kedai tuh...nak dijadikan cerita, rupa2nya diorang memang perlukan pekerja pn...hm, memang rezeki datang bergolek la...kt cermin tuh ada tulis:

PEMBANTU JUALAN DIPERLUKAN
-WANITA
-BERUMUR 19-25 TAHUN
-BERTUDUNG
-BUJANG

huh...ciri2 dia...islamik giler...yg xtahan ciri2 yg last tu, nasib baik i ni single mingle lagi tau...

dengan hati yg berdebar2, aku melangkah dgn kaki kanan (yg bersarung kasut VERN'S yg baru je aku beli 15 minit lalu kat ECM...semangat giler nk g carik keje..!), aku pn masuk la ke kedai tuh...

ni kedai vern's je k..brand kasut feveret aku...selesa & tahan lama!

dengan berwajah manis & sopan, aku bg salam, perkenalkan diri sebagai student opto 2nd year UIA & tujuan aku nak kerja & belajar kat kedai tu...akak sorang ni ckp suh tinggalkan nombo fon, nama n umur sebab dia kata, bos xde, nanti diorang akan sampaikan kat bos & nanti pape hal bos akan telefon balik samada dapat kerja ke x...aku buat je la apa yg dia suruh...buat la muka baik2 kan...

aku tengok pekerja2 dia pn sopan2 je, baik..pasang radio IKIM.fm lagi...amek kau!

then, aku balik ke UIA dengan penuh pengharapan...sampai kt bilik kawan aku (malas nak naik bilik lg...), tiba2 ada nombor yg xdikenali telefon...bos kedai yg aku g tadi rupanyer....!!!dia tnye la aku beberapa perkara (ala-ala interview dlm talian la katakan...)..daripada suaranyer, aku pasti yg bos tu seorang yg peramah & baik hati...punyerla best bersembang,..aku pun cakap la yg aku ni nak ada pendedahan awal, sebelum masuk klinikal nanti, lagipun nak praktikkan segala teori yg aku dah blaja sebelum ni...buat la ayat sedap sket kan...tapi dia xbg kata putus lagi samada aku boleh kerja kat situ lagi ke x..hm...

3 hari lepas tu, aku saje nak tnye bos tu, samada aku dapat kerja kat situ x, tpi dia terus kata, 'ha, nanti jannah dtg la hari isnin nanti ye..'...wow, senang giler dapat kerja...! =)

jadi, 2 JUN 2012 termeterai la yg aku ni jadi PEMBANTU JUALAN DI OPTOMETRIS SITI & MASTURA...
aku bersyukur sgt dpt kerja kat situ...mana tak nyer, hampir 4 bulan aku mengidamkan utk kerja kat kedai tu, tup2 dapat! Allah permudahkan segala urusanku...thank you Allah!=)

adakah aku dapat adapt ngn suasana kt situ? best ke kerja kat tempat baru? kawan sekerja & bos baru aku membantu aku ke...? erk..
nak tau kisah selanjutnyer???baca la enty KERJA DI KEDAI SPEK (part 2)....!!!

tata! assalamualaikum...=)

Wednesday, 1 August 2012

.:BERBUKA DI MASJID NEGERI:.

assalamualaikum...

tadi 1st time bulan Ramadhan ni aku buka kat masjid negeri...dah ada kawan2 ajak, aku pn turutkan je la...
kol 6ptg kitorg sampai..then g beli makanan kt bazaar yg sgt ramai org...huh~ jenuh nk bernafas...

sahabat aku kate, kalo boleh, elakkan lalu kt tempat yg ramai org, makruh...ow, baru la aku tau, kenapa antara tempat yg paling Allah xsuka adalah pasar..ada dlm hadis....sebab pasar selalunya akan ramai org, susah nk jaga pandangan, boleh berlaku perlanggaran lelaki & perempuan, byk org buang sampah merata2, kotor, orang melepak..byk lagi la perkara yg boleh berlaku kt pasar...tapi kalo g sekali sekala, xpe je...

dh siap kitorang beli juadah berbuka, tiba2...

plop!
kawan aku yg sorang ni masuk longkang!!!dah la longkang tu air dia xbrape nk bersih...huhu....pastu kitorang pn berkira2 utk buka puasa kt padang yg terbungkang luas dgn segala macam org ramai yg ada ataupun dok je buka kt dlm masjid...

oleh sebab nk buka dah, dgn nk basuh kaki kawan aku yg dh jadi kaki celup air longkang ni..kitorang pn decide nk buka kat masjid je...

ada hikmahnyer jugak kaki kawan aku masuk longkang...at least, xde la kitorang duduk berpeleseran ngn org ramai kt padang tuh...lgpn maghrib kan...xbaik dok kt luar,..kt dlm masjid kn lebih privacy & lebih sopan...=P

pas siap makan, kitorang pn solat kt bahagian solat kt tingkat bawah masjid tuh...time nk solat hajat, ada akak sebelah aku ni keluar sof, dia dh nk kene balik agaknyer,..pastu makcik yg sebelah akak tu xnak gerak ke sebelah aku utk rapatkan sof! aku dh ckp dh kt makcik tu, "makcik, mehla sini sikit, nk rapatkan sof ni.." (sambil senyum manis...) tapi, makcik tu no respon pn!?!

dia pandang kiri & kanan & belakang nak kasi orang lain masuk...tpi, xde pulak dia panggil sesape suh masuk nk rapatkan sof...pastu dia g je start solat...uit, makcik ni...pastu memang xrapat la sof kitorang...

alahai makcik ni...sof yg sempurna tu kan sebahagian dari kesempurnaan solat...xpe la, maybe didikan yg makcik ni terima dulu lain dari didikan yg aku terima...nk ckp lebih2 kang, takut dia kate dia labih byk mkn garam...mungkin dia sayang nk tinggalkan sejadah kesayangan dia kot...



aku pn teruskan je la solat....mls nk layan makcik tuh...

dh nk tunggu solat isyak, aku pn dok la ngaji kt belakang jap...macam2 ragam kanak2, orang dewasa, orang tua yg aku perhatikan....ni la bukti kebijaksanaan Allah...tiap orang ada sifat & perangai mereka tersendiri... belum kira sistem2 yg berlaku kt dlm tiap badan manusia...kalo darab ngn brape juta manusia kt dunia ni...huih, memang xterkira...

Subhanallah!

aku perhatikan dua orang kanak2 ni...sorang kakak n sorang adik lelaki dia...walaupun adik beradik, nampak sgt berbeza karakter mereka berdua ni...si adik lelaki ni walaupun baru lebih kurang 3 tahun, ikut je mak dia solat sunat...tonggang tonggek...tpi yg si kakak yg dlm umur 5 tahun, sokmo g kacau adik laki dia ni nak solat...pastu adik laki dia ni, kekadang geram ngn kakak dia, g kejar, then masuk balik sebelah mak dia, sambung solat...huhu~

kelakar pn ada, tpi, itulah....tarbiyatul aulad...nanti kita sebagai ibu bapa sgt memain peranan dlm mebentuk karakter anak2 kita & kita lah yg akan menjadikan mereka sbg anak2 yg suka main ataupun anak2 yg suka solat...

yg xdpt terima nyer, ada sorang budak lain ni...nmpk comel dh pakai baju melayu...tapi, sorry to say, rambut dia panjang giler! takat pinggang dia...Allahu Akbar....aku rasa sgt kesian kt budak ni...baru umur dlm 5 ke 6 tahun...kakak dia yg dlm darjah 2 pn rambut pendek takat leher je...

aku pn pelik macam mana mak ayah dia didik dia sampai macam tu sekali...kalo kes yg macam ni selalunya memang mak ayah dia yg mahu & biarkan anak dia berambut sepanjang itu...

kan comel kalo rambut pendek gini...(gambar sekadar hiasan)

haish...memang macam2 ragam la manusia ni...sebab tu jugak la Allah suruh kita explore dunia ni...g merantau ke mana2 saja utk melihat kebesaran Allah....=)

ok, sekian saja buat kali ni, lain kali kongsi cite lg...
assalamualaikum...


.:CUTI 2 BULAN (part II):.

assalamualaikum, kami ucapkan...kepada semua rakan2 & taulan...ewah... boria jap~

dah2...astaghfirullahalazim...

kali ni aku nk cerita pasal aku amek short sem a.k.a sem 3 sesi 11/12 nih...mesti korang pelik napenyer yg budak sorang bernama jannah ni gatai2 g amek short sem time orang lain ngah berseronok bersuka ria kt rumah nih???
 ha...yg tuh aku xnk cite...kalo nk tau, PM me ok!

yg penting, byk ilmu+pengalaman yg aku dpt sepanjang short sem kt UIA tercinta nih...=P
lagi pulak aku ni jenis xleh dok diam...mesti ada benda yg kena aku buat, kalo x maunyer ada yg jdi cm kucing nk beranak nih...

nk dijadikan cerita, setelah 5 hari aku duk kt rumah, tolong mak buat kerja2 ofis beliau, aku pn mengangkat kaki utk meninggalkan rumah lg...kali ni aku ada program kt Temerloh...best! program ni pasal muslimat muda...lebih kpd taujihat a.k.a penyuntik semangat utk bagaimana kita nk menjadi muslimat yg terkedepan dlm menempuh segala onak & duri menempuh halangan2 dunia masa kini yg dicipta oleh musuh kita mahupun kita sendiri...


ni poster program kami!!!

antara yg aku dpt time program sehari ni...

-pasni kita akan jadi isteri, ibu & juga sebahagian dari masyarakat totally...jadi, pe persediaan kita utk jadi seorang pendakwah dlm erti kata lain utk menjadikan anak2 & keluarga kita serta masyarakat kpd Islam & memilih pemimpin yg membawa Islam? di mana produk yg telah kita bentuk selama kita menjadi insan sehingga ke hari ini? xkn xde hasil walau sekelumit zarah?

-orang yg paling penting dlm memastikan ke'istiqamah'an kita dlm membawa Islam adalah suami...maka, pilihlah suami yg benar & sama fikrah a.k.a kefahaman dgn kita...xslh pilih suami yg berlainan fikrah, tetapi halangan utk bergerak kerja dlm Islam lebih besar & lebih banyak lah! =P

-medan sebenar dlm berdakwah bukan shaja di kampus, tetapi bila kita berhadapan dgn masyarakat luar, jadi, rajin2 lah turun ke masyarakat mulai sekarang ye jannah...medan sebenar bukanlah satu medan yg mudah & senang..kita lihat sahaja dakwah Rasulullah yg telah menempuh begitu byk halangan & dugaan sepanjang memperjuangkan Islam...

-fokus kpd kekuatan yg kita ada...fikrah...jiwa...fizikal...dll...bukannyer kelemahan kita. jadi, gunakanlah kekuatan yg kita ada seoptimum mungkin!

-pengalaman akan kita dpt jika kita rebut & ambil peluang yg ada...pengalaman bukannya akan dapat bila ditunggu...

-kita ibarat sebuah bangunan...ada yg jadi bumbung (pimpinan), ada yg jadi dinding (penggerak)...jadinya, kita buat kerja kita...bumbung yg akan selalu ditimpa hujan & panas; pemimpin yg akan selalu ditimpa tomahan & fitnah dari musuh2...

-medan perjuangan kita sgt luas...kita yg perlu pandai mencelah utk bergerak...bukan menunggu kerja yg akan dtg kpd kita...

-persiapan diri sgt penting...ilmu, fikrah, isu semasa, ibadah, akhlak...semua tu perlu...jgn sampai musuh mengatakan bahawa kita ni bukannya totally Islam sebab masih x menunjukkan ciri2 Islam sebenar & bila tanya pasal Islam, kita xtahu...

-dlm dakwah jgn ada rehat atau cuti, nanti kalo nk start semula, dah susah...nafsu ni jgn diternak terlalu lama...=P

ni antara isi2 yg aku dapat time program ni...best!!! kalo korang nk join program yg aku join ni, PM me k!
kalo nk isi semua, terlalu byk la pulak...kang x wt benda lain pulak...nk cerita nya, time program ni byk ajar aku bermacam2 benda...walaupun berapa jam je kitorang wat...aku jadi pengerusi majlis yg x tahan nyer...xde pulak gmbr nk tunjuk ek...x yah la, xpenting pn letak gmbr aku kt sini....

k la, nanti kita sambung lagi k! c ya! selamat beramal!
assalamualaikum...

.:CUTI 2 BULAN (part I):.

assalamualaikum...

sekarang sume budak2 IPT ngah cuti... cuti dua bulan tapi cuti kali ni rasa cm sekejap je nk abeh...yela, kalo nk diikutkan, berapa hari je aku duduk kt rumah. dgn program sana sini, jadi komiti SUKMA, amek short sem kt UIA sambil kerja kt Siti & Mastura Optometrist...byk benda yg aku dh dapat dari cuti ni...

byk benda aku nak cerita sebenarnyer...aku cerita dari start kitorang cuti la ea...kalo korang rase nk teruskan baca entry ni, teruskan la...kalo rase boring, baca la esok..keh3,..

<SKILL TEST>
time nk start cuti long sem hari tu, dah la budak Opto 2nd year kena balik paling lambat sebab ada skill test yg killer tuh...senang nk cerita, skill test tu test yg memerlukan kita check mata patient. tpi nk kata patient sgt pn tak la, sebab kitorang check mata2 classmate kitorang je...! lecturer kitorang cakap skill test 12hb 6 dan sape yg fail kena repeat 19hb 6 iaitu seminggu lepas tuh. kitorang dh teragak2, bilanyer kitorang nak balik!?!! huwaaa...mummy..!!!

tup2, time hari nak skill test tuh, lecturer kitorg wat gempak...beliau kata sape yg fail akan repeat hari tu gak. fuh! alhamdulillah....lega rasa bila dapat tau kitorang boleh balik hari tu gak...nak dijadikan cerita, Allah permudahkan segala test yg aku & kawan2 lalui...mana tak nyer, test yg sepatutnyer memang akan fail automatik kalo x buat satu procedure ni, tiba2 supervisor bg pass!!! alhamdulillah....aku antara yg pass semua test utk Clinical Optometry 1 nih... susah gak nak pass semua test tau! yg pastinyer, amek Optometry memang best!!!=)

ni la kawan2 sekelas aku...tapi gmbr ni nmpk comel, sbb time ni kitorg bru 1st year!!! (napenyer aku terlebih senyum nih???)

<PROGRAM DOT DOT>
dah abeh segala skill test, aku ngn beberapa org kawan aku bergegas ke program yg kami kena anjurkan...
mana tak nyer, program dh start 2 hari sebelum tuh lg...tapi kami beberapa org ni dpt excuse jap sebab ada skill test tuh...tpi xleh tinggal program ni, sgt penting + aku antara org penting dlm program tuh...mane boleh tinggal weyh...=P

<KOMITI SUKMA PULAK>
dh abeh program, cadang nk singgah umah akak jap...igt bole la nk bersuka ria bersama anak2 sedara acik jannah ni jap...tapi, tiba2, aku dpt mesej..."TAHNIAH, ANDA TELAH TERPILIH UTK MENJADI SUKARELAWAN SUKMA KE 15. SILA HADIRKAN DIRI ANDA KE TAKLIMAT YG AKAN DIADAKAN PD 17HB 6 DI WISMA BELIA & SUKAN..." waaaa!!!! xleh nk jmpe anak2 sedaraku yg dirindui...kakak aisyah...aiman...asma'...adam...aqil....huhuhu~xpe la...doakan acik jannah nak g berkhidmat kpd negara...erk, korang tau SUKMA tu ape kn? sukan malaysia da...~


esoknyer, aku pn bergegas ke kuantan utk hadir ke taklimat SUKMA tuh...tak sedar diri lesen kereta dah mati bulan 4 haritu...huhu~~~ selamba jek bwk kete sana sini ngn lesen mati...dah, nak wt camane, dah darurat... hari2 aku doa...moga Allah permudahkan segalanya yg aku akan & sedang lalui...aku bukannya buat maksiat & langgar syariat Allah...aku bergerak ni pn ada tujuan & semata2 mencari redha Allah...peace!

then, after taklimat tuh...aku terpikir2, nk wt pe lg nih...cuti panjang lg....hurm, aku pun terpikir sirah pasal sorang sahabat ni nk pergi berperang, tpi Rasulullah tanya, "adakah kamu masih mempunyai ibu bapa?" sahabat menjawab, "ya"..maka Rasulullah berkata, "baik kamu pergi berbakti kpd ibu bapa kamu..."

jadi, nk dijadikan cerita, aku pun balik la ke rumah ku syurga ku di Muadzam....=)
(punyalah susah nk lekat kaki kt rumah anak dara sorang ni...)

time balik rumah tuh, aku g la singgah kt Muadzam, pekan kesayanganku...=P
niat di hati nk renew lesen yg dh berbulan2 x renew tuh!!! doa2 time nk masuk ofis JPJ, mntk2 pegawai die xtnye macam...nape x renew awal??? kalo lesen kamu x renew lg, sape yg bwk kereta g sini??? ha...pe nk jawab....

tup2, Allah permudahkan, diorang xtnye pn....yg diorg tnye, ada sorang pak cik ni, mcm pernak kenal...aku pn tnye, "pak cik ni mcm pernah kenal la...pak cik duk keratong 8 ea?" dia kate, "aah, kamu ni anak siapa?"
aku kata, "pak cik xkenal sy? sy tua setahun dari sorang anak pak cik ni...pompuan,.ala, anak haji ngatiman..." "0w, kalo haji ngatiman pak cik kenal sgt la..."

hu~femes nyer bapakku.....

nasib baik aku beramah mesra dulu ngn pak cik ni sblm dia tnye mcm2...ala2 kisah masa perang khandak dulu...di mana sahabat Rasulullah diminta utk jadi spy kt tentera kafir, pastu ketua tenteara kafir ni suruh tentera dia lihat orang kiri & kanan utk cam mana tau ada spy,..pastu spy tentera muslimin ni terus bertanya org sebelah dia, jadi, tentera kafir yg sblh dia tu xsempat la nk tnye dia dulu...kalo x, kantoi la.....

hebat kn sahabat Rasulullah dulu??? boleh kita applikasikan kt kehidupan kita...=P

ok la...nk stop dulu buat setakat nih...nt aku sambung cite lg ek...
assalamualaikum...

.:KENANGAN HANYA TINGGAL KENANGAN:.

assalamualaikum....

kenangan bersamamu kasih~~~
ceh, tetibe aku jadi jiwang ni nape pulak...bukan jiwang kpd kekasih yg tut tut tu...Rasulullah kn kekasih kita yg sepatutnya kn??? xslh kita nk berkasih2 ngn kawan2 ke, hubby ayang ke...tpi jgn kita lupa akan Nabi kita dari kita lahir hingga ke kita meninggal nanti, iaitu Nabi Muhammad SAW...baginda pn sgt mengingati ummatnya walaupun dh nk ditarik nyawanya....kita bagaimana?

sebenarnyer, aku nk bg link blog aku yg lame...kenangan lama la katakan...syg la kalo kite terus beralih ke blog baru tanpa menoleh langsung drpd blog yg lame kn..? sian dia, dh la lupe password, ditinggalkan bersawang2, pastu x jenguk langsung pulak tuh...x patut...

ni link blog aku, insyaAllah byk manfaatnyer...blog walking..........