Monday, 17 September 2012

.: KERJA DI KEDAI SPEK (part III) :.

assalamualaikum...!

kali ni aku nak kasi entry aku khas utk bagaimana nak buat spek...kalo hari tu aku cite yg aku kerja kat Siti & Mastura yg cawangan kecik kt kuantan perdana depan megamall kan...kalo korang nak tau, masa minggu last aku kerja kat situ, aku g jumpa bos...

'kak mas...'
'ha...nape?'
'erm............'(sambil tersipu2)
'nape? cakap je la...ha, xpe2, nanti cakap'
'ok2, kak mas...minggu ni kan minggu last sy kerja kat sini.....'
'pastu, so?'
'erm,..sy nak request something boleh?'
'ha, request apa?'
'sy nk duduk kerja kt HQ ni boleh? bukan apa, kat sini boleh potong spek...byk sket customer, boleh la sy belajar byk benda....boleh kak mas?'
'ow...igt kan nak request apa tadi...boleh je, kerja je la kat HQ ni minggu ni...'

YES!
gembira nyer aku xterkira...! aku gembira, tapi kak farah collegue aku yg merana kesedihan sebab aku kena tinggalkan dia kt S&M KP...hu~

k, m0h ler kita belajar camane nak buat spek.......~

mula2, kita letak frame yg customer pilih kat 'satu mesin' nih...mesin ni akan trace bentuk frame yg customer pilih. tapi ingat! trace ni utk full frame je. kalo utk frameless & semiframe, kita akan trace lens (org selalu sebut cermin) contoh yg kat frame yg customer pilih...ini lah alatnyer....
alat ni automatik punyer. once alat ni dh trace frame atau lens contoh, dia terus akan key in data utk PD frame. then kita just key in utk patients' PD, jenis frame, jenis lens & samada nak polish sekali atau x. mesin ni akan kira berapa decentration yg perlu...

ok, ini adalah focimeter. satu alat/instrument utk kita measure power lens yg kita nak potong. alat ni juga boleh digunakan utk check power spect yg dh siap...

camni la kita letak lens kat focimeter ni...then, kita tanda/mark titik tengah/optical center bagi lens ni...

after kita mark optical center lens tu, kita letak lens tu kat satu alat ni namanyer  . alat ni digunakan utk tengok decentration lens ni lepas kita tengok kat mesin tadi yg menunjukkan berapa mm kita kena gerakkan lens ni dari titik tengah tu...

kat dalam ni kita boleh lihat camane nak decenter kan lens tu ikut scale yg dah ada...

lepas kita dah siap decenter kan lens ni, kita chuck kan lens ni...kena pastikan chuck dia parallel dengan horizontal line yg kita mark kat atas lens...

pastu, kita letak lens yg dah di chuck tadi kt mesin tadi...alur chuck tu kena betul atas bawah, takut tercabut pulak kang...naye kena ganti lens lain...

ha...baru nampak sket...s0ri la, x sharp sgt...camera fon je kan...x mahal mane pn...=P

then, kita grind la....cover dia kena tutp time nak grind, nanti mercik2 pulak air dia...

ok, pastu siapla lens kita dipotong...utk full frame yg frame dia jenis plastik, boleh la terus masukkan lens dia muatkan kat frame dia. kalo terlebih besar saiz lens tu, kena 'retouch' sket lagi...kalo terlebih kecik, kena la guna lens lain...! huh~membazir...

utk fullframe yg frame dia jenis metal pulak, kena guna screwdriver utk bukak skru dia then masukkan lens n ketatkan balik skru tu...
senang je!
dah siap spek kita...ni incase kalo utk fullframe la...

kalo utk half frame & frameless, ada step tambahan.

dua2 jenis frame ni kena polish. just tekan je kat mesin tadi utk polish sekali lens tu...

then kita kena guna 2 mesin lagi utk siapkan step2 seterusnya...nt post seterusnya aku cite k!
assalamualaikum...=)


1 comment:

  1. awak opto uia.. sy opto uitm. salam 1 optometri :)

    ReplyDelete